Зовсім без консервантів жодна косметика не могла б зберігатися довше декількох днів, адже в ній тут же почали б активно розмножуватися бактерії. Тому консерванти в косметиці повинні бути обов’язково. Інше питання, чи можна бути впевненими в безпеці застосовуваних у сучасній косметиці консервантів?
Консерванти бувають різні. Наприклад, усі ми чули сьогодні про шкоду різних консервантів у косметиці. Але йдеться про штучні (синтетичні) консерванти, багато з яких дійсно здатні завдати негативного впливу на здоров’я. А ось природних консервантів можна не боятися: шкоди здоров’ю вони не заподіють. А які саме штучні й натуральні консерванти сьогодні використовуються в косметиці?
Штучні консерванти в великій кількості своїй належать до похідних сечовини, похідних ізотіазолінону, а також до парабенів, які здобули погану славу. Похідні сечовини, а це переважно діазолідиніл і імідазолідиніл сечовина, як основну мають антимікробну функцію. Але крім цього вони також мають пом’якшувальну дію на шкіру. Небезпека використання таких консервантів у косметиці полягає в тому, що вони здатні провокувати утворення формальдегіду в організмі, що загрожує передчасним старінням шкіри.
До іншої популярної групи штучних консервантів, похідних ізотіазолінону, належать метилхлорізотіазолінон (катон CG), а також метилізотіазолінон. Ці консерванти досить ефективні і відносно безпечні, щоправда, якщо знаходяться в контакті зі шкірою не дуже довго. В іншому випадку можливе виникнення алергічних реакцій.
Найвідоміша група штучних консервантів — це парабени: метил-, пропіл-, бутил-, етилпарабен, а також ізобутилпарабен, ізопропілпарабен, бензилпарабен. Примітно, що ці речовини зустрічаються в природі, але в косметиці практично завжди використовуються синтетичні парабени, оскільки їхнє виробництво дуже дешеве. Головною небезпекою використання парабенів вважається високий ризик виникнення ракових пухлин, тому багато хто намагається за можливості уникати засобів, що містять парабени.
До природних (натуральних) консервантів у косметиці належить саліцилова кислота, сорбінова кислота, сорбати калію й натрію, бензойна кислота і її солі, деякі ефірні олії, такі як кминна, корична, гвоздична, евкаліптова, а також рослинні екстракти, наприклад, екстракт кісточок грейпфрута, екстракт листя берези. Також протимікробні властивості мають продукти бджільництва (віск, прополіс), морська сіль, етиловий спирт (у високих концентраціях), олійні розчини вітамінів А, Е, С.
Природні консерванти не мають шкідливого впливу на здоров’я людини, вони дозволені для використання не тільки в косметичних, але й у харчових продуктах. Природні консерванти, як правило, додаються в натуральну й органічну косметику. У косметиці вони забезпечують надійний захист від утворення мікробів, але все ж такий захист не настільки тривалий, як у випадку використання синтетичних консервантів. Тому природна й органічна косметика має набагато менший термін зберігання, ніж звичайна.