Вітамін А в косметиці: корисні властивості й особливості застосування

Вітамін А в косметиці: корисні властивості й особливості застосування У косметиці сьогодні часто використовується такий активний компонент, як вітамін А. Висока популярність цього компонента зумовлена, звичайно ж, його видатними корисними властивостями, тому про користь вітаміну А в косметиці і про способи його застосування в догляді за шкірою і волоссям мова докладніше піде далі.

Вітамін А - це не одна конкретна речовина, як можна було б подумати, а ціла група близьких за хімічною будовою речовин. Загальна назва цієї групи - ретиноїди, а найвідоміший її представник — це ретинол, який часто всі й мають на увазі, коли говорять про вітамін А.

Втім, у чистому вигляді ретинол дуже нестабільний, так що в косметичних цілях вітамін А найчастіше використовується у вигляді ретинолу ацетату й ретинолу пальмітату — більш стабільних «версій» даного вітаміну. Крім того, вітамін А в косметиці ще може бути представлений у вигляді ретинальдегіду й у вигляді ретиноєвої кислоти (відпускається зазвичай тільки за рецептом).

У кожної з форм вітаміну А при використанні в косметичних засобах є свої переваги й недоліки, при цьому велике значення має концентрація того чи іншого варіанту в косметичній формулі. Наприклад, для надання відчутного ефекту ретинолу пальмітату в косметичному засобі має бути набагато більше, ніж чистого ретинолу, але зате він «м’якіше» за своєю дією й тому підходить для чутливої шкіри.

Корисні властивості в догляді за шкірою у всіх форм вітаміну А, звісно ж, подібні. Ось деякі основні з них:

  • антиоксидантна дія та протидія старінню;
  • освітлення пігментних плям на шкірі;
  • стимуляція вироблення колагену й еластину в шкірі;
  • активізація процесів утворення й регенерації клітин шкіри;
  • вирівнювання тону й рельєфу шкіри;
  • підвищення тургору шкіри;
  • боротьба з акне й постакне;
  • зволоження і збереження вологи в клітинах шкіри.

Anti-age властивості вітаміну А - одні з найбільш затребуваних, і саме в омолоджуючій косметиці для обличчя цей вітамін застосовується найчастіше. Уся справа в здатності ретинолу стимулювати виробництво клітинами нового колагену, який зміцнює шкіру і сприяє її гладкості і вирівнюванню рельєфу, завдяки чому розгладжуються існуючі зморшки й попереджується поява нових.

Противугрові властивості ретиноїдів теж надзвичайно затребувані, і вітамін А виробники додають ще й у різну косметику для жирної і проблемної шкіри, а також для боротьби з акне. У даному випадку вітамін А стимулює клітинний обмін, нормалізує роботу сальних залоз шкіри й допомагає зберігати пори чистими, що й дозволяє поліпшити стан шкіри при вугровому висипі або запобігти його появі при схильності до акне.

Якщо говорити про догляд за волоссям, то в косметиці для цієї мети вітамін А використовується як засіб захисту від дії сонячних променів, зміцнення волосяних цибулин, регуляції роботи сальних залоз шкіри голови, зволоження й живлення волосся, захисту кінчиків волосся від пошкодження. Крім того, ретинол робить волосся більш пружним, еластичним й міцним по всій довжині.

У косметиці вітамін А сьогодні використовується як активний компонент різноманітних кремів, сироваток, масок, шампунів, бальзамів тощо. Також він може траплятися у вигляді олійних розчинів, драже, капсул і таблеток, за допомогою яких можна самостійно збагачувати косметику або ж робити власні косметичні засоби в домашніх умовах.

При виборі тієї чи іншої косметики з вітаміном А завжди важливо звертати увагу на її склад, адже далеко не з усіма інгредієнтами ретинол «дружить». Наприклад, у поєднанні з AHA-кислотами вітамін А може викликати почервоніння й лущення шкіри, а в поєднанні з пероксидом бензоїлу — взагалі не спрацювати. Зате дуже гарні поєднання різних форм ретинолу з екстрактом зеленого чаю, натуральними рослинними оліями, вітаміном С, гіалуроновою кислотою, церамидами й пептидами.

Важливо відзначити на закінчення, що вітамін А — інгредієнт сильної дії, тому косметику з ним важливо застосовувати обережно. Фахівці рекомендують починати користуватися спочатку засобами з невеликою концентрацією цього вітаміну не більш ніж 1–2 рази на тиждень, а потім поступово можна підвищувати концентрацію ретинолу й користуватися засобами частіше. При цьому найкраще застосовувати косметику з ретинолом у вечірній час, оскільки під впливом УФ-променів вітамін А досить швидко руйнується, а значить і користі він не принесе.

Косметика з вітаміном А в нашому магазині

Beauty Derm


 грн
28.00
Купити

Ароматика


 грн
38.00
Купити

Ароматика


 грн
31.00
Купити

Ароматика


 грн
29.00
Купити

Dr. Sante Cucumber Balance Control


 грн
43.00
Купити

Ароматика


 грн
38.00
Купити

Ароматика


 грн
38.00
Купити

Ароматика


 грн
211.00
Купити

Planeta Organica


ЯКА


Триюга


 грн
82.00
Купити

Триюга


 грн
133.00
Купити