ПАР у косметиці: види і варіанти застосування

ПАР у косметиці: види і варіанти застосуванняНайрізніші косметичні засоби для догляду за шкірою і волоссям містять сьогодні у своєму складі ПАР — поверхнево-активні речовини. Через занадто агресивний вплив деяких ПАР на шкіру багато хто їх уникає, але насправді без ПАР у багатьох випадках просто не обійтися. Ось чому про те, які в наш час є види ПАР у косметиці і які варіанти їх застосування, мова докладніше піде далі.

Щоби зрозуміти, для чого використовуються в різних косметичних продуктах ті чи інші ПАР, необхідно з’ясувати, що вони собою являють і як діють. Так, з хімічної точки зору, поверхнево-активними речовинами прийнято називати сполуки, які на поверхні розділу термодинамічних фаз спричиняють зниження поверхневого натягу. Це відбувається завдяки особливій будові молекул ПАР, які включають гідрофільний і гідрофобний компоненти.

Гідрофільна частина з’єднується з водною фазою, а гідрофобна — з жирною, і в результаті фази змішуються, що дозволяє застосовувати ПАР для піноутворення, отримання емульсій і згущення продуктів. У косметології така властивість ПАР стала широко використовуватися для отримання миючих засобів різного призначення.

Справа в тому, що від природи наша шкіра і волосся покриті захисним жировим шаром, який називається себумом і виробляється сальними залозами. Звичайна вода не здатна проникнути крізь бар’єр себума і видалити зі шкіри або волосся забруднення, оскільки вона не змішується з жиром. ПАР допомагають воді й жиру змішатися, за рахунок чого миючий засіб може в результаті видалити зі шкіри або волосся частинки бруду.

У підсумку всі гелі, пінки, рідини для вмивання, шампуні й гелі для душу, а також зубні пасти і звичайне або рідке мило містять у своєму складі ті чи інші ПАР. Крім того, ПАР можуть додаватися в якості емульгаторів і збільшувачів в’язкості в креми, тоніки, лосьйони, бальзами й маски для волосся, а також численну іншу продукцію для догляду за шкірою і волоссям.

Залежно від джерела походження ПАР у косметиці бувають натуральними (з рослинної сировини), мінеральними (з нафти й газу) і синтетичними (штучно отриманими в лабораторії). А за способом дії все ПАР діляться на 2 великі групи — неіоногенні й іоногенні. Останні зі свого боку поділяються на аніонні, катіонні й амфотерні.

Аніонні (лужні) ПАР — найпоширеніша група поверхнево-активних речовин, що використовуються в косметиці. Ці ПАР мають низьку собівартість і високі піноутворюючі і знежирюючі властивості, проте вони ж часто занадто агресивні і при впливі на шкіру легко можуть її пересушити. Горезвісні SLS (лаурилсульфат натрію) і SLES (лауретсульфат натрію) належать якраз до цієї групи.

Катіонні (кислотні) ПАР поширені менше за аніонні, їх основна сфера застосування - кондиціонування волосся, тому найчастіше їх можна знайти в бальзамах і масках для волосся. Як і аніонні ПАР, вони можуть бути досить агресивними, тому всі засоби з ними потрібно дуже ретельно змивати, не допускаючи їх тривалого перебування на шкірі.

Афмотерні ПАР мають нейтральну реакцію, і їх поверхнева активність регулюється кислотністю водного середовища: у лужному середовищі з pH вище 7 вони проявляють властивості аніонних ПАР, а в кислому з pH нижче 7 — катіонних. У косметиці амфотерні ПАР застосовуються як додаткові, вони зазвичай мають високу біосумісність зі шкірою і волоссям і водночас низькою токсичністю.

Якщо говорити про неіоногенні ПАР, то вони у водному середовищі не розпадаються на іони. Їх основне завдання - знижувати агресивний вплив інших типів ПАР, за обсягами виробництва вони знаходяться на другому місці після аніонних поверхнево-активних речовин. Здатність неіоногенних ПАР до піноутворення низька, зате вони надають шкірі і волоссю м’якість і шовковистість і при цьому повністю біологічно розкладаються.

Оскільки у всіх різновидів ПАР різне призначення, у косметичній продукції вони зазвичай комбінуються для досягнення оптимального результату. Детальніше зупинимося на деяких найбільш поширених ПАР і з’ясуємо, чи потрібно боятися їх присутності в косметиці.

SLS, SLES

Лаурилсульфат і лауретсульфат натрію - мабуть, найвідоміші широкій публіці ПАР. На жаль, відомі вони більше з негативної сторони, оскільки є дуже агресивними й легко пересушують шкіру, а також можуть викликати її подразнення. Для зниження агресивного впливу SLS і SLES в косметичній продукції можуть комбінуватися з амфотерними й неіоногенними ПАР.

Sodium Coco-Sulfate (SCS)

Кокосульфат натрію є аніонним ПАР і за своєю будовою він схожий із лаурилсульфатом натрію, тому багато споживачів бояться виявити SCS на етикетці шампуню або гелю для душу. Але насправді кокосульфат натрію значно менш агресивний, ніж SLS, і його застосування в невеликих концентраціях для догляду за нормальною й жирною шкірою, а також за нормальним, жирним й незначно фарбованим волоссям дозволено навіть у натуральній косметиці. А ось власникам сухої шкіри і волосся краще дійсно з обережністю застосовувати продукцію з таким ПАР.

Cetrimonium Chloride

Хлорид цетримонію - катіонна поверхнево-активна речовина, що має до того ж функції антисептика. Як і інші катіонні ПАР, він є кондиціонуючим компонентом у косметиці для волосся і шкіри і використовується в поєднанні з аніонними ПАР. У чистому вигляді хлорид цетримонію вважається алергенною і токсичною речовиною, однак при певній концентрації в засобах, що змиваються, він безпечний.

Cocamide DEA, Lauramide DEA, Linoleamide DEA і Oleamide DEA

Ці ПАР отримують із природних жирних кислот, вони належать до групи неіоногенних поверхнево-активних речовин. Кокамід діетаноламіну отримують із жирних кислот кокосової олії, лаурамід DEA отримують із лауринової кислоти, ліноламід DEA отримують із лінолевої кислоти, а олеамід DEA отримують з олеїнової кислоти. З цієї групи найбільш агресивним вважається лаурамід DEA.

Decyl Glucoside

Цей м’який ПАР є неіоногенним і отриманий із рослинної сировини. Децилглюкозид додається в косметику як со-ПАР і служить також загусником. Він належить до найбільш безпечних поверхнево-активних речовин і часто використовується в натуральній і органічній косметиці.

Lauryl Glucoside

Лаурилглюкозид належить до м’яких неіоногенних ПАР, отримують його з кокосовоїабо пальмоядрової олії і глюкози кукурудзи. Цей ПАР вважається екологічно чистим, адже він повністю біорозкладаний. У косметиці лаурилглюкозид використовується як м’який очищуючий компонент і загусник, також він має кондиціонуючі властивості.

Coco Glucoside

Кокоглюкозид також є м’яким неіоногенним ПАР, його виробляють із кокосової олії або м’якоті і виноградного цукру. Цей ПАР відрізняється особливо делікатною дією, як і інші неіоногенні поверхнево-активні речовини він повністю біорозкладаний. Підходить для очищення будь-якого типу шкіри і волосся й широко використовується в натуральній і органічній косметиці.

Cocamidopropyl Betaine

Кокамідопропілбетаїн - це амфотерний ПАР, який використовується в якості со-ПАР у піномиючих засобах у кислих, нейтральних і високолужних середовищах. Він підвищує в’язкість косметичних продуктів, є стабілізатором і регулятором піни. Кокамідопропілбетаїн вважається безпечною і м’якою поверхнево-активною речовиною.

Поверхнево-активні речовини в косметиці застосовуються сьогодні дуже широко, і можна побачити, що їх видів і варіантів застосування є безліч. При цьому для турботи про шкіру і волосся краще за все обирати м’які ПАР або ж комбіновані ПАР, щоби знизити ймовірність пересушування й лущення шкіри, появи подразнення.

Такі ПАР зазвичай містяться в натуральній і органічній косметиці, і наш інтернет-магазин «Органічна крамниця» пропонує вам косметику з безпечними ПАР в асортименті. У нас представлені засоби від вітчизняних і зарубіжних брендів, ціни на продукцію доступні, а способи оплати й доставки підібрані для вашої зручності й безпеки. Робіть замовлення прямо зараз і з задоволенням користуйтеся косметикою з безпечними ПАР!

Косметика з безпечними ПАР у нашому магазині

ЯКА


 грн
106.00
Купити

Mayur


 грн
47.00
Купити

Dr. Sante Hyaluron Mezzo Pro


 грн
99.00
Купити

ЯКА


 грн
84.00
Купити

ЯКА


 грн
53.00
Купити

ЯКА


 грн
70.00
Купити

VisPlantis


150.00 / знижка 67%
 грн
50.00
Купити

Dr. Sante 0 відсотків


 грн
51.00
Купити

ЯКА


 грн
86.00
Купити

Mayur


Cocos


 грн
82.00
Купити

Cocos


 грн
80.00
Купити