Спирти в косметиці: їхня роль, шкода й користь

Спирти в косметиці: їхня роль, шкода й користь Про те, корисні або ж шкідливі спирти в косметиці, сьогодні ведуться суперечки. Але треба визнати, що без них багатьох засобів просто не існувало б, адже спирти виконують у косметичних формулах відразу кілька важливих функцій. Про те, які спирти в косметиці використовуються найчастіше і з якою метою, докладніше йтиметься далі.

Зі шкільного курсу хімії всі ми знаємо, що спирти — це велика група органічних сполук, які містять одну або більше гідроксильних груп. Спирти досить поширені в природі, а також виробляються промислово; їхні функції та застосування дуже різноманітні.

У косметиці спирти використовуються надзвичайно активно. Сьогодні виділяють три групи спиртів, найбільш часто трапляються в косметиці, — прості, ароматичні й жирні. Кожна з цих груп має свої особливості і функції.

Прості спирти

Простими спиртами зазвичай називають граничні одноатомні спирти, до них відносять метанол, а також етанол, пропанол і ізопропанол, бутанол, пентанол, гексанол. У косметиці найчастіше застосовуються етиловий, метиловий і ізопропіловий спирти.

Усі вони мають потужні антисептичні властивості й часто виконують у косметиці роль консервантів, а також вони служать як розчинники, емульгатори, стабілізатори, буферні добавки, фіксатори аромату і провідники активних інгредієнтів (енхансери).

Саме прості спирти вважаються найшкідливішими для шкіри, оскільки вони сприяють випаровуванню вологи з поверхні, руйнують захисний ліпідний шар і тим самим знижують бар’єрні функції епідермісу. У результаті шкіра може ставати пересушеною й подразненою, почати лущитися.

Ароматичні спирти

Група ароматичних спиртів включає одноатомні спирти, у яких гідроксильна група розміщена в «бічному ланцюзі». До ароматичних спиртів належать, зокрема, фенілметанол, фенілетанол, фенілпропанол, ваніліновий і коричний спирти, а також бензиловий спирт (фенілкарбінол).

Найвідомішим представником цієї групи спиртів у косметиці є бензиловий спирт. Він від природи присутній у деяких фруктах, а також є в деяких ефірних оліях. Бензиловий спирт використовується в косметичних продуктах насамперед як консервант, але в парфумерії він також використовується як ароматична речовина.

Для консерваційної дії відсоток додавання бензилового спирту в косметичний продукт зазвичай не перевищує 1–5 %. Цей спирт дуже летючий і на відкритому повітрі випаровується, навіть не встигаючи увібратися в шкіру. Тому такий спирт дозволений до застосування навіть в органічній косметиці, згідно зі стандартами COSMOS.

Жирні спирти

Ці спирти мають густу, воскову текстуру. Вони не сприяють випаровуванню вологи зі шкіри, а, навпаки, мають оклюзивні властивості, тобто створюють своєрідний бар’єр, що перешкоджає трансдермальним втратам вологи. У результаті такі спирти навіть вважаються корисними для шкіри.

У косметику вони додаються як емульгатори, загусники й пом’якшувальні агенти. До жирних спиртів належать бегеніловий, каприловий, цетеариловий, цетиловий, стеариловий, мірістиловий, ізостеариловий, лауриловий, дециловий і олеїловий спирти. Ну і, звичайно ж, до цієї низки входить і гліцерин (гліцерол).

Спиртів у косметиці, як бачите, використовується багато, і далеко не всі з них небезпечні або шкідливі, а деякі навіть корисні. Тому величезну роль відіграє те, у якій концентрації додається в косметичну формулу спирт і з якою метою.

Наприклад, у засобах для жирної та комбінованої шкіри обличчя може міститися до 10 % денатурованого спирту як розчинника й консерванту — це цілком безпечно. А ось у косметиці для сухої й нормальної шкіри вміст денатурату для безпечного застосування повинен бути нижчим — не більше 5 %. Відсоток введення ароматичних спиртів, як уже згадувалося, не перевищує в косметичних продуктах 5 %, а що стосується жирних спиртів, то їхня концентрація в засобах залежить від призначення цих засобів і може значно варіюватися.

Варто додатково зазначити, що в косметиці всі три найпопулярніші групи спиртів, як правило, позначаються на етикетці як Alcohol. Але також у складі косметичних продуктів можна зустріти спирти, які не мають слова Alcohol в назві, — це двохатомні спирти, або гліколі, а ще терпенові спирти.

Функція гліколів у косметиці полягає в розчиненні інгредієнтів, створенні консерваційного ефекту, емульгуванні і стабілізації; крім того, вони можуть виступати пом’якшувачами і зволожувачами шкіри, енхансерами, а ще вони створюють на шкірі захисну плівку, що запобігає втратам вологи. До таких спиртів належать, зокрема, поліетиленгліколь, пропіленгліколь, пентиленгліколь.

Якщо ж говорити про терпенові спирти, до яких належать, наприклад, борнеол, ментол, ліналоол, гераніол і цитронелол, то вони містяться в ефірних оліях і забезпечують їхній приємний аромат. У результаті вони виконують у косметиці переважно роль парфумерної композиції, а також служать як натуральні консерванти.

Натуральна косметика без шкідливих спиртів у нашому магазині

Planeta Organica


 грн
114.00
Купити

Ельфа Фарм


 грн
84.00
Купити

Лазенька Агафії


55.00 / знижка 31%
 грн
38.00
Купити

Cocos


 грн
38.00
Купити

ЯКА


 грн
62.00
Купити

Organic Shop


 грн
73.00
Купити

Beauty Derm


 грн
32.00
Купити

Ароматика


 грн
31.00
Купити

Organic Kitchen


 грн
83.00
Купити

Dr. Sante Baby


Dr. Sante Cucumber Balance Control


Mayur


 грн
90.00
Купити