Чи потрібно боятися гліцерину в косметиці?

Чи потрібно боятися гліцерину в косметиці? Гліцерин у косметиці використовується вже багато десятиліть поспіль, і сьогодні його можна зустріти практично в будь-якому б’юті-продукті. Але останнім часом усе частіше на адресу гліцерину звучить критика, тому корисно буде розібратися, чи справді потрібно боятися гліцерину в косметичних засобах або ж про його шкідливість дещо перебільшені.

Гліцерин — це органічна сполука, найпростіший триатомний спирт, що є безбарвною в’язкою рідиною без запаху й із солодким смаком. У косметиці гліцерин виступає одночасно як вологоутримувач, пом’якшувальний та зволожувальний інгредієнт, а також як розчинник, регулятор в’язкості та емульгатор.

Гліцерин часто називають другим найпопулярнішим косметичним інгредієнтом після води. І він використовується в різних і змивних, і незмивних засобах для догляду за шкірою, волоссям, нігтями, порожниною рота. Найбільш відомі та затребувані зволожувальні властивості гліцерину, що зумовлено насамперед його високою гігроскопічністю.

Справа в тому, що гліцерин може притягувати воду в кількості до 40 % від власної маси, завдяки чому верхній шар шкіри насичується вологою. У результаті шкіра стає більш гладенькою і пружною, підвищується тонус, а також підтримуються нормальні фізіологічні процеси, що відбуваються в шарі захисної водно-ліпідної мантії.

Водночас гліцерин у косметичних засобах має на шкіру пом’якшувальну дію, прискорює загоєння пошкоджень, покращує природну здатність шкіри протистояти патогенним мікроорганізмам та агресивному впливу вітру, морозу, сонця та ін. Але якщо гліцерин має таку величезну користь, то чому ж взагалі виникли спори про його шкоду чи навіть небезпеки?

Головним чином тому, що є відомості про його здатність «витягувати» вологу зі шкіри, якщо навколишнє повітря надто сухе. Але чи це так насправді? Давайте з’ясуємо.

Дійсно, якщо відносна вологість повітря замала (менше 50 %), гліцерин потенційно може «підтягувати» воду з більш глибоких шарів шкіри до зовнішніх і призвести до пересушування. Однак уся «фішка» в тому, що подібний ефект може спричинити тільки концентрований гліцерин, який у косметиці просто не використовується.

У б’юті-продуктах гліцерин використовується найчастіше в концентраціях від 5 % до 15 % залежно від типу продукту та його призначення. До того ж у формулах косметичних засобів гліцерин поєднується з різними функціональними та активними інгредієнтами, серед яких, зокрема, є так звані оклюзиви — речовини, що утворюють на поверхні шкіри бар’єр, який перешкоджає випаровуванню вологи.

Комбінація гліцерину з водою та оклюзивами зводить практично до нуля потенційний ризик пересушування шкіри в умовах низької вологості навколишнього повітря. Також важливо пам’ятати, що гліцерин виробляється в організмі людини і природним чином міститься в натуральному зволожувальному чиннику, виконуючи важливу місію захисту шкіри від втрат вологи.

Гліцерин присутній у рослинах і тваринах, і його можна отримувати з природної сировини як побічний продукт омилення рослинних олій або тваринних жирів. Крім того, гліцерин одержують ще й синтетично. З хімічної точки зору спосіб одержання гліцерину не впливає на його склад та властивості, але від джерела сировини може залежати наявність тих чи інших домішок у готовому гліцерині.

У косметичних цілях використовується лише високоочищений гліцерин від 95 % до 99,5 %. Він не токсичний, не спричиняє подразнення шкіри, не канцерогенний, не впливає на репродуктивну систему й не потрапляє в легені в разі випадкового вдихання. Гліцерин схвалений для використання провідними національними та міжнародними організаціями сертифікації та контролю якості та безпеки косметики, у тому числі за стандартами ECOCERT (тільки для рослинного гліцерину).

Боятися гліцерину в косметиці немає жодної причини, адже якщо він якісний, використовується в допустимих концентраціях і застосовується суворо за призначенням, він дійсно корисний для шкіри і волосся. Так що сміливо підбирайте для себе та близьких косметику з гліцерином у нашому інтернет-магазині «Органічна крамниця», а ми допоможемо зробити ваші покупки вигідними та приємними завдяки доступним цінам, зручним варіантам оплати та швидкому відправленню замовлень до будь-якої точки України.

Косметика з гліцерином у нашому магазині

Comex


 грн
178.00
Купити

Cocos


 грн
80.00
Купити

Mayur


 грн
40.00
Купити

Bio World


Beauty Derm


Comex


 грн
68.00
Купити

Dr. Sante Baby


Домашній Доктор


Dr. Sante SOS Concentrated


 грн
63.00
Купити

Домашній Доктор


Триюга


 грн
158.00
Купити

Cafe Mimi


105.00 / знижка 33%
 грн
70.00
Купити