Бісаболол у косметиці: властивості та застосування

Бісаболол у косметиці: властивості та застосуванняЯкщо ви вчитаєтеся в склад будь-якого засобу для догляду за чутливою шкірою, то, скоріше за все, знайдете там бісаболол (bisabolol). Цей інгредієнт, який видобувається з ефірної олії аптечної ромашки, використовується у виробництві косметичних засобів уже сотні років завдяки своєму широкому спектру корисних властивостей. Як саме застосовується бісаболол у косметиці?

Бісаболол — це спирт класу сесквітерпенів. Слова «спирт», з яким у більшості людей насамперед асоціюється етиловий спирт, боятися не варто: спирти, що використовуються у виробництві косметики, мають дуже різноманітні властивості, і далеко не всі з них сушать шкіру, як етанол. До спиртів належить, наприклад, гліцерин — чудовий зволожувач. А бісаболол має антибактеріальний та протизапальний ефект.

Бісаболол — безбарвна в’язка рідина, яка погано розчиняється у воді та гліцерині й добре — в етанолі та оліях, з приємним квітковим запахом. У природі він найчастіше трапляється як один з основних компонентів ефірної олії ромашки, а чистий бісаболол виділяють з олії методом фракційної перегонки. Крім того, ця речовина міститься в ефірній олії кандеї (віроли) та лаванди.

У природі бісаболол трапляється у двох формах: альфа та бета. У косметику зазвичай додають його альфа-форму, оскільки вона має більшу біологічну активність, ніж бета-форма. Використовують у косметиці й синтетичний альфа-бісаболол, але не дуже часто, адже ромашкова олія — доступна натуральна сировина.

Цей натуральний косметичний інгредієнт має широкий спектр дії, тому використовується в різних косметичних засобах для догляду за всіма типами шкіри, включно з проблемною й чутливою. Насамперед бісаболол цінується завдяки своєму заспокійливому та протизапальному ефекту. Він знімає почервоніння шкіри й допомагає боротися зі свербінням.

Відмінним компонентом для догляду за проблемною шкірою роблять бісаболол його антибактеріальні та загоювальні властивості. Він пригнічує розмноження патогенних бактерій, що спричиняють висипання та запалення, а також прискорює регенерацію шкіри, завдяки чому дрібні пошкодження гояться швидше, а після акне не залишається темних плям на шкірі.

Крім того, бісаболол має і протигрибкові властивості, що робить його цінним інгредієнтом у кремах для догляду за шкірою ніг, а також у гелях та інших засобах для інтимної гігієни, адже бісаболол пригнічує ріст у тому числі і грибка кандида, який є збудником молочниці.

Але заспокійливий, протизапальний і загоювальний ефект мають і інші інгредієнти, наприклад, пантенол та алантоїн, чому тоді до багатьох косметичних формул разом із ними додається ще й бісаболол? Справа в тому, що на додаток до всіх своїх корисних властивостей він ще й допомагає іншим косметичним компонентам проникати в шкіру, підвищуючи їхню ефективність. Такі інгредієнти в косметиці називають енхансерами (від англ. enhance — посилювати).

Бісаболол — універсальний компонент, який можна знайти в масі косметичних продуктів, від кремів для обличчя до зубної пасти. Особливо часто він трапляється в різноманітній косметиці для чутливої, проблемної та сухої шкіри обличчя, засобах для інтимної гігієни, шампунях для чутливої шкіри голови, різних кремах із загоювальним ефектом, дитячій косметиці, засобах після гоління та епіляції, косметиці для та після засмаги.

Незважаючи на універсальність бісабололу, має цей інгредієнт і протипоказання: індивідуальна непереносність ромашки. Але трапляється вона досить рідко, тому в більшості людей жодних негативних реакцій косметика з бісабололом не спричиняє, тим більше він використовується в дуже невеликих концентраціях: від 0,05 % у лосьйонах і кремах для обличчя до 0,2 % у засобах для шкіри тіла, засобах після засмаги та гоління. Максимально допустима концентрація бісабололу в косметиці становить 0,5 %.

Придбати натуральну косметику з бісабололом ви можете в нашому інтернет-магазині «Органічна крамниця». Ми пропонуємо широкий асортимент засобів для догляду за шкірою та волоссям, а також безпечної побутової хімії від вітчизняних та закордонних виробників, що заслуговують на довіру, оперативне оброблення замовлень та зручні способи їхньої оплати та доставки.

Косметика з бісабололом у нашому магазині

Триюга


 грн
162.00
Купити

Триюга


 грн
114.00
Купити

Триюга


 грн
118.00
Купити

Домашній Доктор


 грн
45.00
Купити

ЯКА


 грн
78.00
Купити

Pharma Bio Laboratory


 грн
73.00
Купити

Dr. Sante 0 відсотків


 грн
55.00
Купити

Dr. Sante Vitamin C


 грн
81.00
Купити