Властивості та застосування ретинолу в косметиці

Властивості та застосування ретинолу в косметиці Ретинол — популярний інгредієнт, який особливо часто використовується в антивіковій косметиці, а також у засобах від акне. Хоча відкрили його ще в 1913 році, широку популярність косметичні засоби з ретинолом завоювали нещодавно. Як саме використовується ретинол у косметиці та кому насамперед треба звернути увагу на засоби з цим інгредієнтом?

Ретинол — це одна з форм вітаміну А, яку ще називають істинним вітаміном А. У чистому вигляді ретинол нестабільний, тому в косметичних засобах зазвичай використовуються його похідні (ретинол пальмітат, ретинол ацетат, ретиніл ретиноат, ретинальдегід, ретиноєву кислоту) або інкапсульований ретинол у мікрокапсулах, з яких він вивільняється в момент нанесення косметичного засобу на шкіру.

Вітамін А дуже важливий для організму: він необхідний для нормальної роботи імунної системи та обміну речовин, формування зубів та кісток, гостроти зору, здоров’я волосся та шкіри, росту нових клітин. Крім того, ретинол прискорює загоєння та стимулює відновлення шкіри та слизових оболонок.

Саме завдяки своїм загоювальним та регенераційним властивостям ретинол знайшов широке застосування в косметиці, насамперед у засобах для догляду за проблемною шкірою та боротьби з акне, а також у кремах та лосьйонах для догляду за шкірою, що згоріла на сонці. Завдяки своїй здатності покращувати регенерацію ретинол не тільки прискорює загоєння шкіри, але й допомагає запобігти постакне (темним слідам від прищів).

Також ретинол стимулює вироблення шкірою колагену — структурного білка, який відповідає за пружність та еластичність шкіри. Тому засоби з ретинолом не тільки прискорюють загоєння та регенерацію, але й вирівнюють рельєф шкіри, роблять її більш пружною, а також допомагають запобігти передчасним зморшкам.

Є в ретинолу ще одна властивість, завдяки якій він став популярним компонентом у засобах догляду за проблемною шкірою. Вітамін А допомагає нормалізувати виділення шкірного сала (себуму), завдяки чому матує шкіру й допомагає запобігти забитим порам, чорним цяткам, запаленням і висипанням.

Крім того, ретинол має виражені антиоксидантні властивості. Він допомагає нейтралізувати шкідливий вплив вільних радикалів, які утворюються в організмі в процесі життєдіяльності та беруть участь у процесах старіння. В anti-age косметиці ретинол зазвичай використовується в парі з іншим потужним природним антиоксидантом — вітаміном Е (токоферолом), тому що саме вітамін Е допомагає організму засвоювати вітамін А.

Ретинол у високих концентраціях має відлущувальні властивості, тому його додають у пілінги для обличчя. Очищувальна косметика з ретинолом допомагає позбутися омертвілих клітин шкіри та активізує клітинне оновлення, запобігає тьмяному кольору обличчя та гіперпігментації, пом’якшує шкіру та повертає їй здорову свіжість та сяйво. Однак потрібно знати, що засоби з ретинолом не рекомендують поєднувати із засобами, що містять органічні кислоти: краще вибрати щось одне.

Варто також пам’ятати, що ретинол належить до високоактивних компонентів, тому вводити косметику з ретинолом у вашу програму догляду за шкірою треба поступово, інакше шкіра може відповісти на цей інгредієнт почервонінням, сухістю, лущенням та подразненням. Починати треба із косметичних засобів із низькою концентрацією ретинолу (від 0,01 % до 0,1 %) і використовувати їх не частіше ніж двічі на тиждень. Поступово концентрацію та частоту застосування можна збільшувати.

Концентрація ретинолу в косметиці для догляду за шкірою обличчя не мусить перевищувати 1 %; засоби з більш високою концентрацією можна застосовувати лише під контролем косметолога чи дерматолога. Крім концентрації важлива і форма ретинолу: чистий ретинол проникає в шкіру краще й діє швидше, ніж його похідні.

Крім того, ретинол підвищує чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання. Тому засоби з ретинолом, які треба застосовувати курсом, найкраще використовувати взимку або навесні, коли сонце менш активне, і наносити перед сном. Якщо ви користуєтеся косметикою з ретинолом влітку, не забувайте після цього наносити на шкіру скрін з SPF як мінімум 30.

На відміну від універсальних косметичних інгредієнтів (таких, наприклад, як пантенол, алантоїн та бісаболол), ретинол підходить не для всіх типів шкіри. Він найчастіше трапляється в косметиці для догляду за жирною, проблемною та віковою шкірою, підходить і для нормальної шкіри. А ось тим, у кого комбінована, суха або чутлива шкіра, варто вибирати засоби з мінімальною концентрацією ретинолу та використовувати їх з обережністю.

Косметику з ретинолом та іншими вітамінами (С, Е, групи В) ви можете знайти в нашому інтернет-магазині «Органічна крамниця». Ми пропонуємо широкий вибір натуральних засобів для догляду за всіма типами шкіри з вітамінами, рослинними екстрактами та оліями, швидке оброблення замовлень, зручні способи оплати та доставки.

Косметика з ретинолом у нашому магазині

Dr. Sante Vitamin C


 грн
97.00
Купити

Dr. Sante Retinol Plus


 грн
221.00
Купити

Dr. Sante Retinol Plus


 грн
199.00
Купити

Beauty Derm


 грн
28.00
Купити

Beauty Derm


 грн
33.00
Купити

Beauty Derm


 грн
33.00
Купити

Dr. Sante Retinol Plus


 грн
110.00
Купити

Триюга


 грн
170.00
Купити