Застосування сечовини в косметиці

Застосування сечовини в косметиціСечовина — один із найпоширеніших інгредієнтів зволожувальної косметики: її можна зустріти якщо не у всіх, то в багатьох зволожувальних кремах для обличчя, рук, ніг і тіла. Сьогодні інтернет-магазин «Органічна крамниця» розповість своїм покупцям, як саме використовується сечовина в косметиці й чому під час вибору зволожувальних засобів варто віддавати перевагу тим, де вона є в складі.

Сечовина, також відома як карбамід або уреа (саме остання назва найчастіше вказується в складі косметичних засобів — urea) — це похідне вугільної кислоти. Вона утворюється в організмі людини в результаті метаболізму білка і вперше була знайдена в 1727 році нідерландським лікарем і хіміком Германом Бургаве в сечі людини, тому й отримала таку назву.

Через століття, в 1828 році, німецький хімік Фрідріх Велер уперше отримав сечовину з неорганічних компонентів, а промисловий спосіб виробництва сечовини був відкритий у 1922 році. Сьогодні у світі щорічно виробляється понад 180 млн тонн сечовини, яка використовується в різних галузях: виробництві азотних добрив, синтетичних смол і вибухівки, як реагент у хімічних лабораторіях, як харчова добавка і як компонент лікарських мазей і зволожувальних кремів.

Уся сечовина, що використовується в косметиці, має синтетичне походження. Незважаючи на це, деякі стандарти органічної косметики (наприклад, італійський ICEA) дозволяють використання синтезованої сечовини, адже за хімічним складом вона нічим не відрізняється від тієї, що утворюється в організмі людини, і входить до переліку необхідних шкірі речовин.

Але завдяки яким властивостям сечовина використовується в косметиці? Сечовина в низькій концентрації (до 10 %) виявляє властивості хумектанта, тобто зволожувального компонента, який «витягує» вологу з довкілля та допомагає утримувати її в шкірі. До компонентів, що утримують у шкірі вологу, крім сечовини належать, наприклад, гіалуронова кислота, гліцерин, пантенол, гідролізовані протеїни та амінокислоти.

А у високій концентрації (10 % і вище) сечовина виявляє відлущувальні та загоювальні властивості. Завдяки її кератолітичним властивостям мазі із сечовиною використовуються для лікування шкірних захворювань, які супроводжуються сухістю та лущенням, наприклад, дерматитів, іхтіозу, кератозу, псоріазу, екземи, а також мозолів та натоптишів на ногах. ВООЗ навіть внесла мазі та креми із сечовиною до свого списку основних лікарських засобів.

Креми з високим вмістом сечовини можна придбати в аптеці; вони продаються без рецепта, але перед використанням краще порадитися з лікарем. А ось зволожувальна косметика на будь-який смак із низьким вмістом сечовини вільно продається в магазинах. Вміст сечовини в таких кремах залежить від частини тіла, для догляду за якою вони призначені (у кремах для ніг, наприклад, він вищий, ніж у кремах для обличчя), а у випадку з кремами для обличчя — ще й від типу шкіри.

Концентрація сечовини у зволожувальних кремах для обличчя зазвичай коливається від 1 % до 10 %. Креми з 1 % сечовини підходять для щоденного догляду за нормальною шкірою, не схильною до сухості, чутливою та віковою шкірою, а креми з вмістом до 5 % — для догляду за комбінованим типом шкіри, схильним до періодичного лущення в районі щік та вилиць. Для догляду за сухою шкірою можна вибирати крем із концентрацією сечовини 5–10 %.

У косметиці для тіла концентрація сечовини може бути вищою. Наприклад, у зволожувальних лосьйонах і кремах для тіла цього інгредієнта може міститися до 10 %, у кремах для рук і ніг — до 15 %, а в засобах після епіляції, що перешкоджають вростанню волосся, і в косметиці для стоп, призначеній для боротьби з мозолями й натоптишами, — до 20 %, адже в цьому випадку важливі не тільки вологоутримувальні, а й відлущувальні властивості сечовини.

Засоби із вмістом сечовини понад 20 % уже належать до медичних, а не косметичних. Їх, як ми вже казали, бажано використовувати тільки після консультації з лікарем, хоча вони і продаються без рецепта, а також тільки як SOS-засоби для шкіри, що сильно лущиться і огрубіла, і тільки коротким курсом.

Сечовина в низьких концентраціях зазвичай добре переноситься шкірою, проте її не можна назвати абсолютно гіпоалергенним компонентом. Зволожувальну косметику із сечовиною не рекомендують використовувати в періоди загострень акне, а також якщо на шкірі обличчя є порізи, гнійні висипання, інфекційні запалення тощо.

Ефективну зволожувальну косметику із сечовиною ви можете знайти в нашому інтернет-магазині «Органічна крамниця». Ми пропонуємо широкий вибір засобів для догляду за шкірою від виробників, що заслуговують на довіру, швидке оброблення замовлень, зручні способи оплати та доставку Україною для ваших зручних і вигідних покупок.

Косметика із сечовиною в нашому магазині

The Doctor


 грн
66.00
Купити

The Doctor


 грн
53.00
Купити

The Doctor


 грн
60.54
Купити

Домашній Доктор


 грн
51.00
Купити

Dr. Sante


 грн
88.00
Купити

Dr. Sante


 грн
88.00
Купити

Dr. Sante SOS Concentrated


 грн
57.00
Купити

Домашній Доктор


 грн
24.00
Купити

Dr. Sante


 грн
36.00
Купити

Dr. Sante SOS Concentrated


 грн
57.00
Купити

Dr. Sante SOS Concentrated


 грн
63.00
Купити

Домашній Доктор


 грн
18.00
Купити