Щотижневе миття духовки — не той господарський подвиг, на який готова більшість людей. Зазвичай про те, що духовку непогано б вимити, згадують у той момент, коли на її внутрішніх стінках уже утворився шар жиру та нагару. Як відмити духовку від жиру та нагару без особливих проблем? Давайте розбиратися разом.
Деякі сучасні духовки мають функцію самоочищення, покликану зробити найскладнішу частину роботи за вас. Називатися такий режим може по-різному залежно від бренду (більшість виробників вигадують для самоочищення помітні назви на кшталт ActiveClean і EasyClean), але насправді є лише три основні типи самоочищення духових шаф: піролітичний, каталітичний та гідроліз (очищення парою).
Піролітичний спосіб очищення, як можна припустити з назви, ґрунтується на явищі піролізу — розкладання органічних та багатьох неорганічних сполук під впливом високих температур. Якщо говорити простими словами, під час піролітичного очищення температура в духовці піднімається до дуже високих значень (близько 500 °С), унаслідок чого забруднення на стінках духовки перетворюються на попіл. Після закінчення очищення залишається лише дати духовці охолонути і протерти її зсередини вологою губкою або ганчіркою.
У духовках із каталітичним типом самоочищення стінки мають спеціальне покриття з каталізаторами, які за температури 140–250 °С запускають процес розщеплення жирів. Оскільки покриття із часом зношується і вимагає заміни, воно зазвичай наноситься не безпосередньо на стінки духовки, а на панелі, що знімаються. На відміну від піролітичного очищення, спеціально запускати режим самоочищення духовки не потрібно: вона очищатиметься щоразу, коли ви щось готуєте за високої температури.
Нарешті, очищення парою відбувається так: у жаровню потрібно налити пів літра води, поставити її на нижній рівень і включити режим очищення. Духовка нагріє воду приблизно до 90 °С, вона почне випаровуватися, і пара розм’якшить жир та залишки їжі на стінках духовки. Назвати цей спосіб «самоочищенням» можна лише з великою натяжкою, бо домивати духовку потім доведеться вручну.
Однак далеко не у всіх є духовка з функцією самоочищення: деяким вона не по кишені, деякі віддають перевагу газовим духовкам (а піролітичне очищення можливе тільки в електричних), деякі купували плиту/духовку давно, коли функція самоочищення не була настільки поширеною, і поки що не бачать сенс міняти її на нову. У цьому випадку відмивати духовку доведеться самостійно — і процес допоможуть полегшити правильно підібрані засоби та кілька нехитрих прийомів.
Почнемо з того, що розм’якшити жир та інші забруднення всередині духовки за допомогою водяної пари ви можете, навіть якщо у вашій духовці немає режиму самоочищення парою. Достатньо налити в жаровню води, поставити її на нижній рівень духовки, розігрітої приблизно до 170–200 °С, дати воді закипіти і вимкнути духовку. Коли вона охолоне, можна приступати до миття. Для більшої ефективності можна розчинити у воді пакетик лимонної кислоти або 1–2 ч. л. оцтової есенції.
Найкраще для миття духовки використовувати спеціально призначені для цього засоби — благо, сьогодні виробники пропонують відмінний вибір ефективної і водночас безпечної побутової хімії. Наприклад, український бренд Bio Formula пропонує сильнодійний засіб «Антижир Грейпфрут» на основі біорозкладних неіоногенних ПАР та гідроксиду натрію (каустичної соди). Він призначений для видалення жиру, нагару та інших стійких забруднень із плит, духовок, витяжок, грилю та інших кухонних поверхонь.
Користуватися засобом дуже просто: достатньо нанести його на поверхню, яку потрібно очистити, залишити на кілька хвилин, після чого видалити вологою ганчіркою або губкою. Оскільки до складу засобу «Антижир Грейпфрут» входить луг, мити духовку потрібно в гумових рукавичках, а змивати засіб треба дуже ретельно.
Якщо ви не хочете користуватися їдкою побутовою хімією, пропонуємо менш радикальний, але не менш ефективний варіант: засіб від нагару, жиру та забруднень від TM Organics. Дія засобів Organics базується на пробіотичних мікроорганізмах — корисних бактеріях, які не тільки розщеплюють забруднення, а й перешкоджають розмноженню на поверхнях хвороботворних мікробів. У засобі для миття духовок Organics пробіотичні мікроорганізми поєднуються з біорозкладними ПАР і органічними розчинниками, які допомагають впоратися із жиром і нагаром без особливих зусиль.
Використовувати його так само просто, як і спрей «Антижир Грейпфрут»: достатньо забризкати засобом духовку, залишити його на 10–15 хвилин, якщо забруднення сильне або застаріле, а потім протерти духовку вологою губкою або ганчіркою. Врахуйте, що засоби з пробіотиками не можна використовувати в поєднанні з «традиційною» побутовою хімією, оскільки вона зведе нанівець ефект пробіотичних бактерій.
Зрозуміло, перед миттям духовки потрібно вийняти з неї все, що можна вийняти: решітки, жаровні, форми для запікання, знімний термометр тощо. Усе це ви в разі потреби можете помити окремо, використовуючи все той же засіб від жиру та нагару. Для миття дверцят духовки можна використовувати рідину для очищення скла, а для миття лампочки та вентилятора краще використовувати мильний розчин.
І найголовніше: будь-які мийні та очищувальні засоби можна використовувати тільки на холодних поверхнях, так що якщо ви прогрівали духовку з водою, щоб розм’якшити забруднення парою, потрібно дати їй повністю охолонути, і тільки після цього приступати до миття.